בדיקות וטרינריות שגרתיות במרפאה הוטרינרית בנס ציונה – הבית הכתום.
ד"ר ערן זיו עם 10 המקרים בהם כדאי לכם להביא את חיות המחמד לביקור במרפאה.
לרפואה מונעת ערך רב. עין מקצועית שבוחנת את חיית המחמד אחת לכמה זמן יכולה למנוע התפרצות מחלה או התדרדרות מצב קיים. הדרך הטובה ביותר היא הגעה למרפאה הוטרינרית לטיפולים שוטפים במועדים המומלצים שבהם מעבר למתן הטיפול המונע יש הזדמנות לראות את חיית המחמד. לעיתים הבדיקה הרפואית חשובה הרבה יותר ממתן התרופה. נהוג להגיע אחת לשלושה חודשים לטיפול נגד תולעים ופעם בשנה לצורך חיסון כלבת ומשושה/מרובע.
10 מקרים בהם כדאי ליזום בדיקה מעבר לטיפולים שוטפים:
לקראת הקיץ מתרבים הטפילים השונים ואיתם מחלות שונות, אנחנו במרפאת הבית הכתום בנס ציונה מתמודדים עם בעלי חיים רבים אשר סובלים מאי נוחות, תסמינים שונים ומחלות העלולות לגרום למצבים מסכני חיים. טיפול מניעתי נכון ימנע כמעט לחלוטין את הבעיות הנ"ל. להלן המחלות האופייניות ודרכי הטיפול בהן:
נגרמת על ידי טפיל הנמצא בתוך קרציה. במידה וקרציה נגועה עולה על כלב ומוצצת את דמו, מוזרק הטפיל למחזור הדם של הכלב ומדביקו. המחלה מתבטאת בחום גבוה, חולשה, דימום מהאף וחוסר תיאבון. ללא טיפול מתאים עלול הכלב למות מדימום והרס איברים פנימיים. קדחת הקרציות אינה מדבקת לבני אדם, אך קיימת מחלה מקבילה בשם "קדחת הבהרות" המועברת בצורה זהה ע"י קרציה לבני אדם, ועלולה לגרום למוות. (כמו המקרה המצער של הזמר מאיר אריאל ז"ל).
נגרמת על ידי תגובת מערכת החיסון של החיה לרוק הפרעוש. העקיצה גורמת לגירוי ראשוני, החיה מיתגרדת, פוצעת את עצמה ואז מזדהם הפצע על ידי חיידקים. במקרים קשים עלול הכלב להקריח כמעט לחלוטין ומאחר והפרעושים גם מוצצים דם, אף לפתח אנמיה קשה, שללא טיפול תגרום למותו. חשוב לציין, שהפרעושים הם פונדקאים של תולעים ולכן מומלץ לתת טיפול נגד תולעים במקביל להדברת הפרעושים. המלצתי החמה היא לדאוג לטיפול מונע ולא לחכות להתפרצות המחלה. קיימים מספר תכשירים מעולים להדברת קרציות ופרעושים, על הכלב וסביבתו, המאפשרים טיפול מונע לאורך טווח במינימום מאמץ.
לקראת החורף ולקראת כניסה לפנסיון
השעלת הנגיפית מקבילה לשפעת אצל בני האדם. היא נגרמת ע"י מספר חיידקים ווירוסים התוקפים את דרכי הנשימה העליונות.
סימני המחלה: המחלה מתבטאת בצינון, התעטשות ושיעולים קשים, הנחשבים לעיתים בטעות לניסיונות הקאה.
משך המחלה: יכול להיות בין שבוע למספר שבועות.
התפשטות המחלה: מקומות ההידבקות העיקרים הם פנסיונים, כלביות, תערוכות כלבים וגנים ציבוריים.
טיפול מונע: חיסון בהתזה לחלל האף, אחת לחצי שנה. מומלץ!
חיסונים לחתולים הניתנים באופן שוטף יסייעו רבות לבריאות איתנה שלהם. עיתוי נכון, ביקורים תדירים אצל הוטרינר עתידים לסייע להתפתחות מערכת חיסונית תקינה וחתול מרוצה.
חיסון מרובע מקבל את שמו ממספר החיסונים הניתנים בזריקה אחת, במקרה זה ארבעה:
חתלתלת: מחלה וירלית הגורמת שלשול דמי, הקאה והתייבשות. מקבילה למחלת הפרוו בכלבים ונגרמת ע"י וירוס מאותה משפחה. ללא טיפול עשויה להסתיים במוות.
מחלת דרכי נשימה עליונות: נגרמת ע"י וירוס ההרפס. מאופיינת בעיטוש, נזלת, חם, דלקות עיניים חמורות והתייבשות.
מחלת דרכי נשימה עליונות ותחתונות: נגרמת ע"י וירוס "הקליצי" ומאופיינת מלבד מבעיות הנשימה גם בפצעים על הלשון וכפות הרגלים.
כלמידיה: חיידק הגורם לבעיות במערכת הנשימה, דלקות עיניים והפלות. מדבק גם לבני אדם.
זיווג בכלבים מתבצע בתקופת הייחום של הנקבה בין היום התשיעי לשנים עשר בקירוב מתחילת הדימום. בשלב זה הכלבה מבייצת והדימום הופך להפרשה שקופה. אבר המין של הנקבה גדל משמעותית והיא תסכים לקבל את הזכר. הזכר עולה על הנקבה מתחבר איליה והם מסתובבים זנב אל זנב למשך מספר דקות ואז ישתחררו לבד. בחתולים בתקופת הייחום הנקבות יעשו מעין קידה יתגלגלו על הגב וייללו. הזכר יעלה על הנקבה מאחור והזיווג הוא קצר יחסית וללא הדבקות כמו בכלבים.
מומלץ להגיע לבדיקה במרפאה בה יינתן רקע לגבי התאמת הזכר והנקבה מבחינת הגדלים כדי למנוע למשל מצב בו הזכר גדול משמעותית מהנקבה דבר שעלול לגרום להריון עם גורים גדולים העלולים להיתקע בהמלטה.
לקבל הסבר לגבי תקופת הייחום והימים המומלצים לזיווג. ניתן גם לדייק יותר בעזרת משטח וגינלי המתבצע במרפאה שלנו בנס ציונה.
במקרים מסוימים עלולה להיות מגבלה רפואית שתקשה על הזיווג, כמו פריצת דיסק למשל, אז ניתן לשקול את כדאיות העניין או להציע חלופה כגון הזרעה מלאכותית.
את הזיווג מומלץ לערוך בטריטוריה של הזכר לאחר הכרות מוקדמת אתו ועם המקום. ככל שהכלבים יזדווגו יותר פעמים צפויים יותר גורים. בגזעים קטנים ריבוי גורים הוא מומלץ כדי שהם יהיו קטנים יותר וייוולדו בקלות.
המלטה מתבצעת בין היום ה-58 עד ה-63 מהזיווג. החל מהיום ה17 ניתן לערוך בדיקת אולטראסאונד לבדיקת בריאות האם והגורים והערכת מספר הגורים. צילום רנטגן להערכת מספר הגורים יכול להתבצע החל מהיום ה-45 להריון. החשיבות בידיעה מוקדמת של מספר הגורים היא בהערכות להמלטה. ריבוי גורים יאפשר לידה קלה יותר אך ממושכת וגור בודד או שגר קטן עלול לגרום לגורים להיות גדולים ולהיתקע בהמלטה. אנחנו במרפאת הבית הכתום בנס ציונה ממליצים להגיע למרפאה מספר ימים לפני ההמלטה הצפויה לקבל הדרכה מתאימה ולהערכות מתאימה להמלטה הצפויה.
המלטה והנקה מהוות מעמסה גדולה על הכלבה. למרות שרוב האימהות מתמודדות בהצלחה עם המשימה, מומלץ לנקוט מספר כללי זהירות על מנת לשמור על בריאות האם והגורים.
1. בדיקה גופנית שגרתית: על האם והגורים להיבדק על ידי הרופא 48 שעות אחרי ההמלטה.
2. בדיקה בחירום: במידה והכלבה מתמוטטת באופן פתאומי בתקופת ההנקה יתכן וזו קדחת חלב וחייה עלולים להיות בסכנה. יש להביאה דחוף לווטרינר.
3. תזונה: רצוי לתת לכלבה אוכל מסחרי לגורים או כמות גדולה מהאוכל הרגיל שלה. מעבר לכך יש לתגבר אותה לעיתים עם ויטמינים וקלציום כדי למנוע קדחת חלב.
4. נוזלים: יש לאפשר גישה נוחה למים נקיים וטריים כל הזמן.
5. פעילות: בדרך כלל האם נמצאת עם הגורים בכל שלושת השבועות הראשונים לחייהם. יש לאפשר לה כל פעילות שתדרוש.
6. פעולת מעיים: עקב צריכת המזון המוגברת והגדלת הרחם, הכלבה עשויה לעשות את צרכיה לעיתים קרובות יותר. ייתכן והצואה תהיה רכה יותר מהרגיל במשך הימים הראשונים לאחר ההמלטה. במידה והופיעו שלשול או מאמץ בזמן עשיית הצרכים יש להתקשר לרופא.
7. טיפול בעטינים: יש לבדוק את הפטמות מידי יום ובמידה והצטבר עליהן לכלוך או חלב יבש לנקות אותן בעזרת מטלית לחה. רצוי לקצץ לגורים את הציפורניים במידה והם שורטים את העטינים. במידה ומופיעים כאב, שינוי בצבע העטינים, נפיחות, או פצעים, יש להודיע לרופא.
8. הפרשות מהנרתיק: הפרשה אדמדמה עם קרישי דם, היא תופעה נורמלית בימים הראשונים אחרי ההמלטה, והיא יכולה להופיע לסירוגין במשך מספר שבועות.
9. התנהגות: יש להתקשר לרופא במידה והכלבה מגלה עצבנות, חוסר מנוחה או מסרבת להניק את הגורים.
10. השפעות כלליות: בדרך כלל מאבדת האם שיער רב בתקופת ההנקה וצריך להברישה באופן קבוע. יש להתקשר לרופא במידה ומופיעות קרחות. ירידה קלה במשקל היא נורמלית.
11. ייחום: להריון אין השפעה על תקופת הייחום הבאה שתקרה תוך כשישה חודשים מההמלטה.
12. עיקור: אם ברצונך בניתוח עיקור לכלבה יש לקבוע תור לאחר גמילת הגורים והפסקת ייצור החלב אך לפני הייחום הבא.
13. טיפול בגורים: בימים הראשונים יש לדאוג שהפינה שלהם מאוד חמה (33 מעלות), ולוודא שהם יונקים ופעילים במידה שווה. כשהגורים בני 3-4 שבועות ניתן להתחיל לתת להם, בנוסף להנקה, גם אוכל מסחרי רטוב ורך (פחיות לגורים או אוכל יבש שהושרה במים). בגיל 6-7 שבועות ניתן לגמול את הגורים ולמצוא להם בתים חמים. לא מומלץ להפריד את הגורים לפני-כן, מכיוון שזה עלול לגרום לבעיות התנהגותיות ובריאותיות בהמשך. חיסון ראשון בגיל 6-7 שבועות.
חיית מחמד נחשבת מבוגרת החל מגיל שבע בערך. בשלב זה מתחלות לצוץ לעיתים בעיות ומחלות תלויות גיל כמו בעיות פרקים כליות כבד שיניים השמנה ועוד. מומלץ לבקר בשלב זה במרפאה לבדיקה כללית ובדיקות דם מקיפות. בהתאם ניתן להתאים טיפול מונע ותזונה מתאימה.
שינוי במקום מגורים עלול להיות טראומתי לחיית מחמד. מומלץ לקחת את חיית המחמד למקום החדש לפני המעבר מספר פעמים כדי שתתרגל אליו. מומלץ ליצור התניה חיובית כמו האכלה במזון או חטיף אטרקטיבי במיוחד או ליטופים ופינוקים מרובים במקום. עם המעבר מומלץ להעביר את חפציה הקרובים של החיה אתה למקום החדש ולא להחליף אותם.
קטע רלוונטי מתוך ספרו של ערן זיו "אהבה וחיות אחרות".
"מועד הלידה התקרב וזה היה הזמן להיערך לקראת כניסת החברה החדשה ללהקה הביתית. איחלתי להם כמובן לידה קלה ככל האפשר והמשכתי בהדרכה לקראת המאורע המשמח. בקשתי מאורי להביא הביתה, לאחר הלידה, חיתול עם הפליטה הראשונה של התינוקת ולקשור אותו ליד מיטתו של הנרי. ריח התינוקת יעביר מסר ראשוני לכלב על החברה החדשה שצפויה להגיע וירכך מעט את ההפתעה הצפויה לו. בנוסף בקשתי שביום השחרור מבית החולים, יפגישו את הנרי עם התינוקת בסלקל בחוץ ויאפשרו לו להריח אותה. כשיכנסו הביתה יקפידו שוב, שהוא נכנס אחרון, דבר שיעזור במיקום מעמד התינוקת בלהקה מעליו כבר בהתחלה.
כשסיימה המשפחה המורחבת להתארגן בביתה לאחר הלידה, ונראה שהנרי מקבל בצורה טובה את התינוקת, הגיע הזמן לכוונון עדין נוסף בהדרכה.
שליטה על המזון היא אחד הכוחות החזקים בטבע ולכן ביקשתי מהזוג לנסות לשלב את התינוקת בהאכלת הכלב. ברגע שהנרי יבין את העובדה, שהיא אחראית למזונו, יעריך אותה אף יותר. התוכנית עבדה מצוין והנרי הפך לחברה הטוב ושומר הראש הצמוד של התינוקת החדשה. למרות שהדברים התנהלו כשורה, כשמדובר בכלב דומיננטי אסור לשכוח, שבכל חיית מחמד מסתתר בעל חיים עם אינסטינקטים חייתיים. לכן הסברתי לזוג הצעיר את הנקודות הקריטיות הבאות בהן עליהם להיות ערניים. המצבים בהם תשנה התינוקת גובה באופן פתאומי חשובים במיוחד. הראשון יקרה, במעבר משכיבה לעמידה על ארבע, והשני, במעבר לעמידה זקופה. שינויי הגובה עלולים להתפרש בעיני הכלב כאיום על מעמדו והוא יכול לנסות להוריד את התינוק חזרה לרצפה בדחיפה או חלילה בנשיכה.
ההערכות המוקדמת והחשובה הזאת של המשפחה, מנעה בדיעבד הרבה בעיות, סכנות, ומפח נפש. היום הנרי משתלב במשפחה בשליטה מלאה של בעליו וללא ספק הוא החבר הכי טוב של ה"גורה" החדשה בבית".
שמירה על היגיינת הפה של הכלב, חשובה מאד! הזנחה או האכלה לא נכונה גורמים לריח רע מפה הכלב ודלקות חניכיים. אבן שן נוצרת ומגינה על מושבות חיידקים. נוצרים חורים בשיניים שללא טיפול יסתיימו באובדן השן. אותם חיידקים עשויים לחדור למחזור הדם ולהתיישב על שסתומי הלב או אברים אחרים בגוף. ההשלכות הן, כאבי תופת לכלב, מחלת לב, כבד, כליות, ולעיתים מוות.
דרכי מניעה וטיפול:
ביקורת תקופתית מומלצת ביקורת אצל הוטרינר אחת לשנה בחיות עם פה בריא יחסית ואחת לחצי שנה בחיות עם בעיות בחלל הפה או מגזעים פחוסים הרגישים יותר לצבירת אבן שן
תזונה: חשוב מאד כי הכלב יאכל מזון מסחרי יבש באיכות טובה כחלק עיקרי, אם לא מוחלט, מארוחתו. מזון זה יבטיח תזונה מאוזנת, ובנוסף ישחקו הכופתיות המרכיבות אותו, במידה מסוימת את אבן השן.
ציחצוח שיניים: צחצוח יום יומי ימנע כמעט לחלוטין הצטברות אבן שן. רצוי להרגיל את הגור כבר בצעירותו לפעולה זו למרות שיש לו עדין שיני חלב, כדי שיאפשר את הצחצוח גם כשיגדל. ניתן להשתמש במברשת שינים רגילה או במברשת מיוחדת לכלבים המתלבשת על האצבע. טבולה במים עם מלח. כמו כן ניתן לקנות משחת שינים מיוחדת לכלבים בטעם עוף, כבד וכו'. אין להשתמש במשחת שינים של בני אדם מאחר והיא מקציפה ומבהילה את הכלב.
תוסף מזון רפואי: כופתיות מזון יבש המיוצרות באפן מיוחד כך שהסיבים המרכיבים אותן הם אורכיים וקשים. ערבוב מספר כופתיות באוכל הרגיל של הכלב יום יום, יצמצם את אבן השן באפן משמעותי.
חטיפים וצעצועים: קיימים חטיפים מיוחדים לניקוי שיניים, כמו כן ניתן לתת לכלב לכרסם עצמות בקר (לא עוף!!),"עצמות מעור", חבל מיוחד לניקוי שינים, ועוד.
ניקוי שיניים: ניקוי אבן שן מתבצע בהרדמה מלאה במרפאה. מיועד לכלבים בעלי אבן שן, שאין אפשרות להסירה באמצעים הנ"ל. בנוסף ישנם טיפולי שיניים לכלבים, חתולים ושאר בעלי חיים.
אנחנו במרפאת הבית הכתום מאמינים מאוד במניעה של מחלות בטרם עת. בדיקות שגרתיות ומקיפות עתידות למנוע סבל מיותר מבעל החיים, לחסוך עוגמת נפש ואף כספים רבים לבעלים ולהוציא את כל הצדדים נשכרים.
בעלי החיים שלנו מספרים לנו רבות אודות מצבם הרפואי ועלינו להיות רגישים וערים למצבם ולהקדים תרופה למכה.
מזמינים אתכם להגיע לביצוע בדיקה וטרינרית בנס ציונה, במרפאת הבית הכתום, ולהנות מד"ר ערן זיו ומהיחס המסור, שיטת טיפולי הייחודית ואהבתו הרבה לבעלי החיים.