פרידה בכלל או פרידה ממישהו קרוב כמו אדם או בעל חיים בפרט, עלולה להיות מלווה בקושי רב ולהציף לא מעט רגשות. העצב הרב מועצם לעיתים כתוצאה מחוויות טראומטיות מהעבר או מתפיסת עולם מוטעית. לאדם השקוע בצערו קשה לעיתים לתפקד ולראות, שהמציאות היא, שבצד העצב הגדול יש עולם שלם של חיים וכל חיים מסתיימים במוות. מטרת תהליך הליווי היא לתת לאדם השרוי במצוקה כלים להתמודד עם העצב ולאפשר לו לראות את המציאות כפי שהיא. ליווי יאפשר לתהליך בריא של אבל להתבצע ובסופו ישחרר האדם את מושא האבל ויוכל להזכר מדי פעם בתקופות הטובות שהיו להם ביחד בעבר ללא ייסורי מצפון או רגשות אשם.
תהליך הליווי הקלאסי מתבצע בדרך כלל סביב סיטואציה של המתת חסד. במקרה כזה יש בדרך כלל מספיק זמן כדי להכין את המשפחה ולטפל בכל קושי שעולה אצל כל אחד מהמקורבים לחיה. בדרך כלל מתאפשר זמן איכות עם בעל החיים לפני מותו תוך דאגה מקסימלית לרווחתו עד לרגע פרידתו מהעולם. במהלך תקופת הפרידה מבשיל הרעיון אצל כל אחד בקצב שלו כי הוא למעשה עושה חסד עם בעל החיים האהוב שלו בסוף דרכו לאחר שעשה ככל יכולתו לתמוך בו בתקופה שבילו ביחד. הידיעה כי המעשה הוא הומאני ושסופו ידוע מאפשרת להפוך את הפרידה לזמן איכות נטו עם בעל החיים ולשחררו בשלווה ובכבוד מהסבל בו הוא שרוי. תהליך כזה יאפשר תקופת אבל לגיטימית שבסופה יהיה האדם פנוי לאמץ חיה חדשה ממקום נקי מבלי להעמיס עליה ועליו את משקעי העבר ובכך ליהנות מקשר טוב יותר.
תהליך ליווי הדרגתי לא תמיד מתאפשר מסיבות שונות כמו מוות פתאומי של החיה, כמו למשל מוות מתאונה, שגורם לשוק אצל הבעלים, או במקרים שבהם תהליך הפרידה לא התבצע בשלמותו ונשארו משקעים שעדין מציקים כמו: ייסורי מצפון, אשמה, האשמה של אחרים במות החיה וכו'. במקרים כאלה יאפשר תהליך הליווי להציף את הקשיים ולשחרר אותם ולאפשר סיום תהליך פרידה גם ללא נוכחות בעל החיים המת.
תהליך הליווי הוא למעשה תהליך המאפשר לקיחת אחריות אישית על האופן בו אדם בוחר להתמודד עם האבל תוך ראיית המציאות כפי שהיא. למה הכוונה?
הקונוטציה הראשונה שלנו עם פרידה ומוות היא של דבר רע שעדיף להתרחק ממנו ככל האפשר. לכן מפתחים דרכים שונות להימנע מלהרגיש את הכאב הזה. בעצם ההימנעות אנחנו בעצם מתכחשים למציאות הבלתי נמנעת שהיא ארעיות החיים. ההדחקה הזאת יכולה אולי לעזור לזמן מה אך סופה לדלוף או להתפרץ לבסוף בעצמה גדולה ללא פרופורציה באחת הפעמים הבאות בהן נחווה אובדן. ההדחקה לא תאפשר להיות באמת נוכח ולבלות זמן איכות יקר אם החולה בעודו בחיים. ולא תאפשר פרידה ושחרור בתהליך אבל טבעי לאחר מותו.
מנגנוני ההדחקה רבים ושונים ויכולים להתבטא במספר אופנים:
לפעמים הפחד להרגיש כאב הוא כל כך גדול שאדם עלול לבקש להרדים את חיית המחמד מוקדם מהנדרש. במקרה כזה תהליך הליווי יאפשר הצפת הפחד וזיהוי מקורו בעבר ויאפשר לחיה להמשיך לחיות ולבעלים להוריד את סף החרדה.
לעיתים בעל החיים במצוקה אמתית אך מאותה סיבה של פחד להרגיש את כאב האובדן מבקשים הבעלים "לגמור עם זה מהר" ולא מאפשרים לעצמם פרידה בריאה ממקום שלם. תהליך הליווי יאפשר מרחב נשימה בו החיה מקבלת טיפול תומך ומשככי כאבים בזמן שהבעלים מקבלים הזדמנות לנצל את זמן האיכות שקיבלו ולהיפרד.
פעמים רבים נוצר קושי אצל הבעלים לשחרר למרות שבעל החיים סובל מאד ואיבד כבר איכות חיים, דבר שמאריך ללא צורך את סבל החיה. תהליך הליווי יציף את הקשיים הללו ויעזור בראיית המציאות שהיא מניעת סבל מיותר.
לעיתים נוטה האדם להאשים עצמו או אחרים בהמתת החיה מאחר ולא עבר תהליך פרידה מסודר שבו הבין את החסד הגדול במעשה המתת החסד. במקום זה יעזור תהליך הליווי לאדם לקחת אחריות אישית על המעשה ממקום נכון וחומל.
לסיכום התמודדות עם פרידה ומוות היא חלק בלתי נפרד מחיינו ואינה פוסחת על איש. ברגע שנפנים זאת ונבין שהחיים ארעיים נדע לכבד את הרגע בו נפרדים ולא לפחד מהפרידה, ובצד זאת להעריך כל יום וכל רגע בו אנו חיים. תהליך ליווי מאפשר להתיידד עם רעיון זה ולהמשיך לחיות חיים מלאים ושלווים בצד העצב.
מרפאה וטרינרית בנס ציונה, הבית הכתום, מלווה משפחות בתהליכי המתת החסד המתבצעים במרפאה. אנו מזמינים אתכם ליצור איתנו קשר ולעבור תהליך פרידה מסודר ומכבד עבור בעל החיים.