המתת חסד לכלבים וחתולים היא סוגיה מורכבת ומשמעותית מאוד עבור כל בעלים אשר ניצב בפני השיקול הכבד אותו הוא צריך לעשות.
בשורות הבאות, מסביר בהרחבה ד"ר ערן זיו, וטרינר עם גישה טיפולית הוליסטית, על תהליך המתת חסד לכלב, על השיקולים אותם יש לקחת בחשבון, על הבדיקות הוטרינריות שכדאי לבצע ועל המחיר הרגשי הכרוך בך.
לפעמים אנחנו עומדים בפני מצב, בו בעל החיים שלנו הגיע לגיל מופלג או שהוא חולה במחלה קשה ואיכות חייו נפגעת בצורה משמעותית. במקרים כאלה ישנה האפשרות לגאול אותו מייסוריו ולהקל על בעליו הסובלים עמו בכאבו.
ההחלטה לבצע המתת חסד לכלב הקרוב ללבכם או לחתול שליווה אתכם זמן רב מתבססת על בדיקה רפואית וקבלת היסטוריה מדויקת על מחלת בעל החיים מבעליו. מומלץ לאפשר לכל האנשים הקשורים לבעל החיים להיפרד ממנו, כל אחד והזמן הדרוש לו, תוך הבנה שעשו ככל שביכולתם כדי לעזור לאהובם וזהו בעצם חסדם האחרון עבורו. חשוב להבין, שבניגוד למקרי מוות אחרים, המקושרים אצלנו בדרך כלל לחוויה טראומטית, זאת המתה מתוך חסד. מטרתה למנוע סבל עכשווי או עתידי, ולשחרר את בעל החיים בצורה מכובדת עטוף בבני משפחתו.
כאשר מגיע הזמן לשקול המתת חסד לכלב, לחתול או לכל בעל חיים, חשובים לי שני פרמטרים עיקריים: האחד, שחיית המחמד לא תחווה לרגע כאב, מצוקה או סבל. השנייה, שבני המשפחה והמקורבים לחיית המחמד יסיימו תהליך פרידה מסודר.
מניסיון רב שנים בליווי משפחות בתהליך זה אני ממליץ לדבר על התהליך עם כל המעורבים, להציף את כל הקשיים, לאפשר לשים את הקושי שלנו בצד ולחשוב על טובת החיה. לטעמי, לא נכון להסתיר את האמת מילדים ולא רצוי להדחיק את הקושי כמבוגרים. לילדים יכולת טובה לקבל את הדברים כפשוטם ולהבין שזו דרכו של העולם. חשוב להציג זאת בפניהם לאפשר להם להיפרד ולתת מקום לעצב ואבל. למבוגרים מומלץ להימנע מלהעצים את החוויה עקב טראומות מהעבר ולשחרר את החיה דבר שיקצר את תקופת הסבל שלה. במקרים בהם הקושי גדול מדי להתמודדות לבד אני מציע שירות ליווי משפחתי לתהליך.
המתת חסד מתבצעת על ידי הזרקת חומר הרדמה במינון גבוה למחזור הדם של בעל החיים. החומר גורם לחיה לשקוע בתנומה אחרונה ללא הרגשת כאב. ההזרקה מתבצעת לאחר טשטוש כדי שבעל החיים לא ירגיש אפילו את דקירת המחט והזרקת החומר לווריד. הפרוצדורה מתבצעת בחדר שקט במרפאה הוטרינרית בנס ציונה, בזמן שאין לקוחות אחרים במרפאה ולאחר שבני המשפחה נפרדו מיקירם בדיסקרטיות בפעם האחרונה. בדרך כלל יעזבו הבעלים את המקום לאחר הפרידה ויחזרו לאסוף את הנפטר לאחר כחצי שעה.
תקופת האבל וההנצחה חשובות מאד. חלק מהאנשים מעדיפים לקבור את יקירם בעצמם, חלקם נעזרים בשרותי בתי קברות לחיות וחלקם משאירים את הנפטר למרפאה והוא מועבר לשריפה במכון הווטרינרי. במקרה זה ההתייחדות היא אישית ופנימית ללא מקום הנצחה פיזי. חשוב מאד שכל המקורבים יהיו שלמים לחלוטין עם החלטתם ויסיימו תהליך פרידה מסודר. תהליך נכון יאפשר להם לזכור את הרגעים היפים בצד העצב ולא ליפול למקומות של אשמה. תהליך נכון יעזור ברוב המקרים לקחת בעל חיים נוסף בתום תקופת האבל ממקום נקי וללא משקעי העבר. מניסיוני תהליך פרידה נכון מחיית המחמד יעזור גם בתהליכי פרידה אחרים בחיים.
טיפ מהוטרינר
לשאלה מתי ואיך מחליטים על המתת חסד אין תשובה מוחלטת. המדד הוא אובדן איכות חיים או סבל לבעל החיים למרות הטיפול הרפואי התומך. אובדן איכות חיים יכול להתבטא באי שליטה על צרכים, חוסר יכולת לעמוד על הרגליים, התקפים אפילפטיים ממושכים ועוד. סבל מתבטא בכאב או אי נוחות רבה, חוסר תיאבון, בחילות, קושי נשימה קיצוני ועוד. הבעלים שמכירים את חיית המחמד וערים למצבה ידעו ברוב המקרים מתי הגיע הזמן הנכון. כאשר לבעלים יש קושי לשחרר חיית המחמד מחכה להם בדרך כלל עד שיהיו מוכנים גם במחיר הסבל שלה.
לכלבים בסוף דרכם ישנו לרוב מבט מיוחד שמשדר את רצונם לבעלים לנוח לעד. תסתכלו להם בעיניים. זכרו כי המתת חסד לכלב היא מעשה חסד הנעשה מתוך הבנה מעמיקה של מורכבות המצב ומהרצון לסיים בכבוד ובחסד את סבלו של הכלב.
לחתולים לפני המתת חסד יש נטייה להתרחק מהבית ולמות במקום מסתור. תהיו ערים להתנהגות כזאת ותשתמשו בה כסמן שמאפשר עדיין להיפרד בזמן.
המתת חסד לחתול מתבצעת באופן דומה לזו של כלבים.
המתת חסד לכלבים ולחתולים היא תהליך קשה מנשוא עבור רבים אך לפעמים אין מנוס מכך. צריך לזכור כי מדובר ברגעי חסד וכבוד אותם אתם חשים ומעניקים לבעלי החיים ברגעיהם האחרונים. חשוב לעבור תהליך פרידה מסודר שיאפשר הבשלה ופרידה אמיתית ולא יוביל להדחקה שבסופה תתפרץ בשלבים אחרים בחיים. זכרו כי הוטרינר יעשה כל שביכולתו על מנת לנסות ולהציל את בעל החיים וכי הוא ישקף לכם את המצב אודות מאמצי ההצלה והסיכויים של כל תהליך.
אז אם קראתם את השורות האחרונות, הזדהיתם, והבנתם ואתם חשים כי יש צורך בביצוע המתת חסד לכלב או לחתול, צרו איתנו קשר וננסה לסייע לכם הן בהבנה האם מדובר בצעד מתבקש, ואם כן אז בבביצוע הפעולה בדרך הרגישה והמקצועית ביותר, והן בפן הרגשי ובתהליכי ליווי.
לקריאה נוספת:
לקוחות יקרים, מספר עדכונים לגבי פעילות המרפאה בתקופה הקרובה.
המרפאה פעילה בשעות הרגילות ובחירום 24/7,
עם זאת מומלץ:
– לצמצם הגעה למקרים דחופים
– להתקשר לתאום תור למניעת מפגשים עם לקוחות אחרים, ועל מנת לקבל יעוץ טלפוני במקום להגיע למרפאה.
– במידה ויש צורך בטיפול רפואי לחיית המחמד שבעליהן בבידוד ניתן ליצור קשר ומרפאת הבית הכתום תשתדל לעזור באיסוף בטוח מביתכם למרפאה וחזרה.
– במידה ומתעוררים קשיים כלכליים אל תמנעו טיפול מבעל החיים ונשתדל לעזור כמיטב יכולתנו.
מוזמנים ליצור איתנו קשר בכל מצוקה משפחתית אחרת שמתעוררת וננסה לעזור בהמלצות למדיטציות או בהתבוננות על מנת ליצור סביבה משפחתית מיטיבה ככל האפשר להולכים על 2 ועל 4 כאחד.
האחריות היא שלנו לשמור על עצמנו ועל הסובבים אותנו. חיות המחמד לא מדבקות ולא נדבקות בוירוס הקורונה הספציפי הזה אך יכולות לשאת אותו זמן מה על פרוותן.
כדאי לאנשים חולים להעביר מגבון חיטוי על פרוות החיה לפני הוצאתה החוצה.
יש טעם ליצור קשר עם דוג ווקר או להעסיק אדם שכרגע מובטל בעזרה בטיול עם הכלב.
עזרה הדדית ושמירה על שלוות נפש חשובים מאד בתקופה זו.
בריאות לכולנו:)