טיפולי שיניים לחתולים מתבצעים הן כרפואה מונעת ותחזוקה שוטפת של פה החתול והן כפעולה טיפולית במקרה של מחלה.
היות ובמקור החתול הוא חיה טורפת יש חשיבות מרובה לשיניים מעבר לפעולת לעיסת המזון וחיתוכו כדי לאפשר עיכול מהיר ויעיל. סביב עניין הטרף סובב עולם שלם של משחקי ציד שמהווים פן חברתי חשוב בקשר בין החתולים לבעליהם ובינם לבין עצמם.
במידה וקיימת בעיה בפה החתול תיגרם לו מצוקה גופנית וחברתית ואיכות חייו עלולה להיפגע משמעותית.
ביקורים סדירים במרפאה יאפשרו לווטרינר להעריך את מצב פה החתול ולהמליץ על טיפול תומך ומונע.
דלקת חניכיים מאופיינת בפס אדום סגול על החניכיים מעל לקו השיניים וריח רע מהפה. היא מעידה על תהליך זיהומי ומחייבת טיפול וטרינרי. ללא טיפול אנטיביוטי מוקדם החיידקים המזהמים עלולים לנדוד דרך מחזור הדם ולהתיישב על שסתומי הלב.
אבן שן נראית כמעטה צהבהב אפרפר על השן. זהו למעשה מעטה מינרלי הנוצר בתגובה למושבות חיידקים בפה החתול. ככל שהמעטה מתעבה הוא גורם לאי נוחות לחתול וגורם לנסיגת חניכיים ולאובדן שיניים. במצב זה ניקוי שיניים בהרדמה מלאה הכרחי.
נסיגת חניכיים מאופיינת באובדן רקמה סביב השן עד לשלב בו השורשים עשויים להיחשף דבר שיגרום להתנדנדות ואבדן השן. מצב זה נגרם בדרך כלל כאשר מצטברת אבן שן מרובה הדוחקת את החניכיים או בעקבות דלקת חניכיים קשה. ניקוי אבן השן יאפשר בחלק מהמקרים לחניכיים לגדול חזרה למקומם הראשוני ולשמור על אחיזת השן.
התעבות חניכיים נוצרת כתוצאה מבעיה כרונית בפה או כתוצאה מגידול. תראה כרקמה עודפת מהחניכיים או מהלשון. מצב זה עלול לגרום למצוקה קשה ודימומים ומחייב טיפול מידי.
פיסטולה זיהום בשורשי השיניים הטוחנות שמטפס משורשי השן ופורץ מהעור מתחת לעין.
מחלות ספציפיות:
מזון מותאם – רצוי לתת מזון מסחרי יבש באיכות גבוהה. הנגיסה בכופתות המזון מנקה באופן מכני חלקי את השיניים.
משחה לחיטוי חלל הפה – טיפול יומי במשחה המכילה כלור הקסידין, הנדבקת לשיניים ומחטאת את הפה. מסופקת עם זרבובית המאפשרת הזרקת המשחה לחלק הפנימי של לחיי החתול. ישנם גם חומרי חיטוי מקבילים הניתנים דרך מי השתייה של החתול.
צחצוח שיניים – מתאפשר רק בחתולים רגועים במיוחד, אך עם זאת מומלץ ביותר כאשר מתאפשר.
ניקוי שיניים – מתבצע בהרדמה מלאה במרפאה במצב בו כבר יש הצטברות אבן שן. הפעולה קצרה יחסית ואינה פולשנית, היא תקל על מצוקת החתול, תמנע התדרדרות נוספת ותאפשר התחלת טיפול שוטף בפה בריא.
עקירת שיניים – במידה והשיניים מתנדנדות מאד ואינן ניתנות להצלה או שהן פגועות או רקובות. או כפעולה טיפולית במחלה ספציפית קשה, יעקרו השיניים הרלוונטיות.
לסיכום,
שמירה על היגיינת הפה חשובה מאד לבריאות החתול ומשפיעה ישירות גם על האינטראקציה שלו עם הסביבה. כדאי להיות ערניים ולטפל בפה החתול באופן שוטף בבית ובמקרה הצורך להיעזר בווטרינר לטיפולים נדרשים. ככל שהחתול מבוגר יותר או שהבעיה ממושכת יותר כך הטיפול יהיה מורכב יותר לכן לא מומלץ להזניח.